Un caz nemaiauzit: Rudele nu pot scoate actele mortului de la spital. ”Diagnosticul e confidenţial”, li s-a spus

Păţania acestor ieşeni a avut loc la cel mai mare spital din Moldova: „Sfântul Spiridon”. Ca să ajungă totuşi în posesia actelor medicale ale defunctului, soţia şi fiica s-au adresat instanţei de judecată. Motivul refuzului medicilor: decedatul nu şi-a dat acceptul „explicit” în timpul vieţii ca diagnosticul său să fie comunicat altcuiva. Problema nu este însă că decedatul ar fi refuzat explicit, doarece el a intrat repede în comă după internare. Ciudăţenia şi ineditul cazului, dar şi argumentele spitalului, par să-i fi pus în dificultate până şi pe judecători.

 

Moştenitorii unui ieşean decedat la spital au ajuns în instanţă pentru a obţine documentele medicale ale acestuia. Iniţial, le ceruseră pe cale administrativă, dar fuseseră refuzaţi. Spitalul a invocat faptul că documentele cuprind date cu caracter personal, iar pacientul nu-şi dăduse acceptul în timpul vieţii ca acestea să fie comunicate altcuiva.

M.B. a decedat în septembrie 2019 la Spitalul „Sf. Spiridon”. Soţia şi fiica acestuia au cerut în două rânduri copii după foaia UPU, foaia ORL, foile de terapie intensivă şi formularul anexă de consimţământ pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. Spitalul a refuzat, invocând lipsa consimţământului explicit al pacientului de comunicare a stării sale de sănătate. Rudele au încercat să explice că B.M. suferea de surditate şi nu avea la el aparatul auditiv, deci nu putea comunica pentru a-şi da respectivul accept. Poziţia spitalului a rămas aceeaşi, că nu se poate substitui voinţei pacientului şi să comunice informaţii considerate confidenţiale.

Cititi si: Mortul viu de la Iași. Povestea fiului care s-a întors din cealaltă lume după îngropare

Probabil că ciudăţenia cazului i-a făcut pe magistraţii Judecătoriei să amâne iniţial pronunţarea sentinţei. Ulterior, a luat în calcul faptul că, la internare, M.B. se afla în stare gravă, sedat, intubat şi ventilat mecanic, fiind imposibilă obţinerea de la el a vreunui acord. Or, legea drepturilor pacientului nu reglementează ce se întâmplă dacă pacientul se află în imposibilitatea fizică de a-şi exprima acordul. În lipsa unei reglementări legale clare, judecătorii au apelat la principiile fundamentale ale dreptului. Unul dintre ele statuează că unde există aceleaşi raţiuni trebuie aplicată aceeaşi soluţie. Magistraţii au luat în calcul procedura aplicată în cazul prelevării de organe de la pacienţi aflaţi în moarte cerebrală. În cazul acestora, în lipsa unei declaraţii clare date în timpul vieţii, acordul poate fi suplinit de voinţa familiei. Ca urmare, judecătorii au cerut spitalului să elibereze copii după actele solicitate, obligându-l totodată la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 1.020 lei. Sentinţa a fost atacată de Spitalul „Sfântul Spiridon” cu apel, magistraţii Tribunalului rămânând ieri în pronunţare. 

 

 

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.