Urtoi: Comisia Europeană impune României să prindă A8 în Planul de Rezilienţă

Cătălin Urtoi, vicepreşedintele asociaţiei “Împreună pentru A8”, susţine într-o postare pe Facebook că autostrada Unirii s-ar putea să fie trecută pe lista proiectelor finanţate din bugetul Uniunii Europene. Comisia Europeană a observat că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt trecute lucrări în zonele mai bogate ale ţării şi prin urmare ar fi cerut ca documentul elaborat de guvern să fie revizuit în sensul ca investiţiile să fie mutate în părţile mai sărace ale ţării, susţine el. Mai jos redăm postarea integral.  

“O ştire senzaţională ar spune unii, dar eu îi spun NORMALITATE! Comisia Europeană nu poate fi păcălită!

Joi, 3 Decembrie 2020 au fost analizate în cadrul Comisiei Europene, de către specialişti, cererile cu privire la modul în care ţările europene intenţionează să cheltuie fondurile PNRR în perioada 2021 - 2026.

România a prezentat lista iniţială, unde nu apare autostrada A8 şi de unde reieşea că cei mai mulţi bani se duc defapt în regiuni mai dezvoltate precum Transilvania şi Bucureşti, iar regiunea cea mai săracă din Uniunea Europeană - Moldova ar urma să primească cei mai putini bani.

Cum aceste fonduri sunt destinate exclusiv depăşirii crizei COVID fiind un program de Rezilienţă si Redresare economică, unii comisari s-au autosesizat şi au cerut României explicaţii în legătură cu investiţiile din regiunea Moldovei, printre care şi proiectul autostrăzii A8, un proiect care apare în MPGT, cu orizont de finalizare până în 2030.

Comisarii europeni ştiu foarte bine că în România CORUPTIA este un subiect fierbinte şi de aceea şi-au pus întrebări în legătură cu lista prezentată.

Interesant este că am fost una din puţinele ţări care nu am fost în stare să venim cu argumente tehnice clare pentru susţinerea unor proiecte, care să convingă Comisia că sunt necesare şi că sunt proiecte mature.

A fost o listă făcută pe repede înainte, ca să dea bine în campania electorală aici în România, doar că a ieşit cât se poate de prost.

În cadrul discuţiilor Franţa, Germania şi Belgia au întrebat punctual despre aceste proiecte şi chiar despre A8.

Avem prieteni şi acolo, iar informaţiile transpiră, oricât ar dori guvernanţii noştri să le ascundă.

Acum trebuie să pregătească din punct de vedere tehnico-economic această listă şi să revină cu argumente solide pe fiecare proiect în parte.

Vestea bună este că încă se mai pot aduce modificări la această listă şi sperăm ca viitorul Guvern, indiferent care va fi acesta să se trezească la realitate şi să nu uite de autostrada Unirii-A8.

Pentru a fi siguri că aşa vor face, asociaţia Împreună Pentru A8 va trimite luni un document către Comisia Europeană, în care vom prezenta datele la zi în legătură cu Autostrada Unirii şi toate demersurile pe care asociaţia noastră împreună şi cu alte asociaţii din Moldova le-am făcut în ultimii ani.

Mulţumim pe această cale unui important reprezentant al Comisiei TRAN din fostul Parlament al Uniunii Europene, care nu a uitat de vizita noastră de acum doi ani şi care a înţeles necesitatea acestui proiect pentru regiunea Moldovei!

Documentulele depuse acum doi ani la Comisia TRAN din cadrul Parlamentului European nu se uită, iar ele se clasează oficial abia după ce primesc o rezoluţie clară.

Până atunci dosarul rămâne deschis.

Asta a fost replica preşedintei TRAN, doamna Karima Delli, la momentul vizitei noastre şi răspunsul pe care l-am primit ulterior prin mail.

Iată că europenii nu uită, iar la Bucureşti ar trebui să se înţeleagă că pentru Comisia Europeană este mai importantă voinţa cetăţenilor, atunci când politicul este ignorant.

Fondurile Uniunii Europene sunt în primul rând pentru DEZVOLTARE şi pentru finanţarea regiunilor mai puţin dezvoltate, în această situaţie fiind şi Moldova, iar autostrada Unirii-A8 este un astfel de proiect.

Dacă acest lucru nu se va înţelege la Bucureşti, atunci suntem pregătiţi să strigăm la Poarta Uniunii Europene până ce politicienii români şi executivul vor înţelege că NOI luptăm pentru interesele României şi ale regiunii Moldova!

ÎMPREUNĂ PENTRU A8!”

 

 

 

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.