Veste bună pentru consumatorii de energie: vor avea timp tot anul să schimbe furnizorul

Consumatorii de energie electrică vor avea timp tot anul să îşi schimbe furnizorul, a decis Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), printr-un ordin. Dacă iau o decizie până la 30 iunie, ei vor beneficia şi de o regularizare. Modificarea vine după ce zeci de români s-au înghesuit la sediile companiilor pentru a-şi schimba contractul, în contextul liberalizării pieţei.

Potrivit ANRE, din cei aproximativ 5,7 milioane de clienţi casnici care aveau încheiate contracte reglementate de energie electrică la finalul anului 2020, doar o mică parte au fost interesaţi de alegerea unei oferte pe piaţa concurenţială de energie electrică, iar cei care au exprimat interes în acest sens s-au confruntat cu dificultăţi atât privind analiza ofertelor din piaţa, cât şi în ceea ce priveşte contactarea potenţialilor furnizori. Totodată, ANRE afirmă că, din cauza restricţiilor impuse urmare a pandemiei de COVID-19, campaniile de informare cu privire la liberalizarea pieţei de energie electrică începând cu data de 1 ianuarie 2020, derulate de către ANRE şi furnizorii de energie electrică au avut un impact limitat.

Astfel, ANRE propune prelungirea perioadei de informare a clienţilor casnici de către furnizorii de ultimă instanţă cu privire la liberalizarea pieţei de energie electrică, precum şi a termenului în care consumatorii casnici pot alege oferta de furnizare aplicabilă de la data de 1 ianuarie 2021 pe toată durata anului 2021. „Această perioadă prelungită oferă clienţilor posibilitatea de a accesa sursele de informare, în vederea analizării mecanismelor pieţei concurenţiale, identificării modalităţilor concrete de simplificare a procesului de contractare şi informării cu privire la ofertele furnizorilor de energie electrică, astfel încât să poată decide cu privire la oferta cea mai potrivită nevoilor proprii”, arată ANRE. Totodată, furnizorii de ultimă instanţă vor fi obligaţi să transmită lunar clienţilor care nu au încheiat un contract concurenţial şi oferta concurenţială cu cel mai mic preţ, care nu include componentă fixă, din portofoliul lor de oferte. În acest mod, se asigură informarea şi protecţia consumatorului, acesta având acces direct la oferta cu preţul cel mai mic.

Mai mult, pe adevarul.ro

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.