VIDEO: Aplicaţii vestite în toată ţara, dezvoltate de tineri din Iaşi. Povestea a trei startup-uri

Startup-urile din domeniul tehnologiei informaţiei (IT) din judeţul Iaşi devin pe zi ce trece jucători valoroşi atât pe piaţa de profil locală, cât şi naţională. Datorită unor idei îndrăzneţe şi a unor produse tehnologice inovatoare, HereItIs, Rungutan şi Synovius, de exemplu, livrează instrumente menite să sporească confortul tuturor.

 Vorbim despre aplicaţii de mobilitate urbană, platforme de testare a traficului şi performanţei website-urilor şi despre dezvoltarea unor dispozitive medicale controlate de aplicaţii mobile. Industria tehnologiei se îndreaptă către cloud computing - un mediu de calcul în care nu sunteţi legat de un software local, inteligenţa artificială (IA) şi învăţarea automată, prin care se dezvoltă tehnici ce dau calculatoarelor posibilitatea de a învăţa.

O aplicaţie medicală inedită

Synovius îşi propune să creeze un echipament medical portabil care să ajute la recuperarea şi tratarea articulaţiilor şi care să fie controlat prin intermediul unei aplicaţii mobile. Oamenii nu ar mai fi nevoiţi să meargă la spital sau la centru, având posibilitatea să facă recuperarea de la distanţă. Echipa din Iaşi lucrează la prototip la momentul actual, estimând că ar avea nevoie de 100.000 de euro pentru a livra produsul.

„Este vorba despre un dispozitiv medical ce poate recupera până la trei articulaţii succesiv, respectiv cot, genunchi şi gleznă. El poate fi controlat printr-o aplicaţie de mobil, în care terapeutul poate monitoriza pacientul de la distanţă, sincronizarea datelor făcându-se automat într-un cloud şi astfel pacientul poate continua recuperarea necesară, indiferent de locaţie, chiar şi în concediu. Intenţia noastră este ca până în luna decembrie să terminăm acest prototip, iar ulterior pe toată perioada iernii să testăm în două cabinete acest dispozitiv. Costul ajunge la 100.000 euro, care cuprinde tot ce înseamnă cercetare pe un an de zile, plăci de dezvoltare, tot ce avem noi nevoie să aducem un produs finit, gata de replicat", ne-a spus Neculai Mîndru, cofondator Synovius.

Ajutor pentru clienţii firmelor de transport în comun

HereItIs face parte din categoria aplicaţiilor care se descarcă gratuit, fiind dezvoltată de Cristian Nistor şi Bogdan Florea cu scopul de a gestiona cât mai eficient timpul de aşteptare în staţii. Sunt deja activi în Iaşi, Bucureşti, Oradea şi Constanţa, iar în prezent poartă discuţii pentru Cluj. Folosesc date reale de la Compania de Transport Public Iaşi cu poziţiile vehiculelor, traseul fiind calculat pe baza mişcării autobuzelor. Punctul forte este stilul «hartă», unde se poate vedea cum se apropie mijlocul de transport în timp real, arată fondatorii aplicaţiei.

„Avem doar pe Android peste 15.000 de descărcări, iOS fiind cam la 25% faţă de Android. Useri unici doar în Iaşi sunt între 3.000 şi 4.000, cei mai mulţi erau înainte de pandemie, peste 7.000 unici. Dăm userilor oportunitatea să interacţioneze prin semnalarea zonelor aglomerate, drumurilor blocate, maşini parcate neregulamentar, «am văzut/am plecat la un autobuz» etc. Avem un ecran unde se calculează timpii de aşteptare ca cei din staţii, doar că îi vezi pe telefon", ne-a spus Cristian Nistor.

 Testează performanţa site-urilor

Rungutan este o platformă de testare a traficului şi performanţei website-urilor, promovând conceptul de „Performance Testing în 3 minute". Are doi fondatori: Costina şi Marius Mitrofan, echipa fiind găzduită în spaţiul de coworking Fab Lab Iaşi. Acest tip de teste ajută developerii şi testerii să identifice orice problemă de performanţă a unui website sau a unei aplicaţii mobile şi s-o localizeze. În acest fel, în timpul perioadelor cu mult trafic, cum ar fi de Black Friday, site-urile se vor încărca în continuare fără probleme şi vor putea oferi o experienţă plăcută cumpărătorului.

„Pentru V.2., Rungutan îşi propune să creeze prima platformă de testare a performanţei bazată pe Inteligenţa Artificială, care poate testa capacitatea de trafic a unui site, ajutând utilizatorii finali (developerii şi testerii) cu modele de teste automate, bazate pe profilul produsului pe care îl testează", arată Costina Mitrofan.

De unde pot obţine antreprenorii sprijin

Un sprijin real pentru tinerii inovatori și startup-uri este Innovation Labs, un program de pre-accelerare. „Asociația Calemis se ocupă de promovarea proiectelor în Iași și de susținerea tinerilor antreprenori la început de drum. Perioada de pre-accelerare pentru un start-up este una dificilă fără suportul și susținerea necesară, aceasta fiind una în care 99% din start-up-uri renunță. Programul nostru s-a mutat în format digital din luna martie, continuând să susținem tinerele talente, organizându-le participanților Tech Talks cu mentori din diverse domenii și antreprenori de succes, pentru a-i motiva saă își ducă la capăt prototipurile", a transmis pentru „Ziarul de Iaşi" Cătălin Scripcariu, program manager Innovation Labs Iaşi. 

 

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.