VIDEO: Maşinăria care înghite dioxid de carbon şi-l transformă în piatră

Islanda are printre turişti reputaţia acelui ţinut care te apropie de minunile naturii. Vulcanii, gheţarii şi gheizerele au atras şi atenţia oamenilor de ştiinţă. Într-un astfel de loc se află una dintre cele mai mari centrale electrice geotermale. Cea pe care o veti cunoaşte imediat e în căutarea unor soluţii inteligente pentru a reduce nivelul de dioxid de carbon din atmosferă. Şi o să sune ciudat, dar se pare că acest gaz poate fi transformat în… piatră. Ce loc poate fi mai potrivit pentru a salva planeta de încălzirea globală decât Islanda? Are atât energie cât să poate da şi altora. Peste tot pământul freamătă. E ceea ce oamenii de ştiinţă numesc o zonă vulcanică activă.

Islandezii şi-au dat seama de mult timp că izvoarele termale din ţară nu sunt doar simple atracţii turistice. La o jumătate de oră de mers cu maşina de la Reykjavik spre est se află centrala Hellisheidi. Generează electricitate şi căldură din 2006 şi a devenit una dintre cele mai mari centrale geotermale din lume. Dar există un alt motiv pentru care oamenii de ştiinţă, antreprenorii şi reporterii se adună acum aici.

Vor să o întâlnească pe Edda Aradottir, managerul companiei CarbFix, care şi-a propus să inverseze efectul de seră la scară mică. „Practic, ceea ce facem este că aspirăm atmosfera cu această maşinărie - dioxidul de carbon se lipeşte de o anumită substanţă chimică din această unitate. Şi astfel ceea ce rămâne este un aer mult mai curat, cu un conţinut de CO2 mult mai mic decât iniţial”, explică Edda Aradottir.

Au început să utilizeze acest tip de aspirator pentru dioxid de carbon în urmă cu opt ani. Într-una dintre staţiile de pompare, Edda Aradottir explică ce se întâmplă cu gazul: „Aici avem o conductă subterană care transportă dioxidul de carbon extras la uzina de captare, el este dizolvat în apă. Ceea ce rezultă e injectat în subsol, la câteva sute de metri adâncime”.

Dioxidul de carbon reacţionează apoi cu roca bazaltică şi este stocat acolo permanent. Este o metodă care funcţionează deosebit de bine aici datorită rocilor vulcanice.

Cititi materialul integral pe digi24.ro

 

 

Comentarii

There are 0 comments for this article

Adauga comentariu

Adresa de email nu va fi publicata.